روز والنتاین یا سپندارمذگان
منبع: شبگردی
در ایران باستان، نه چون رومیان از سه قرن پس از میلاد، که از بیست قرن پیش از میلاد، روزی موسوم به روز عشق بوده است. در تقویم جدید ایرانی دقیقا مصادف است با ۲۹ بهمن، یعنی تنها ۳ روز پس از روز والنتاین فرنگی. این روز «سپندارمذگان» یا «اسفندارمذگان» نام داشته است.
در ایران باستان هر ماه را سی روز حساب میکردند و علاوه بر اینکه ماه ها اسم داشتند، هریک از روزهای ماه نیز یک نام داشتند. بهعنوان مثال روز اول «روز اهورامزدا»، روز دوم، روز بهمن ( سلامت، اندیشه) که نخستین صفت خداوند است، روز سوم اردیبهشت یعنی «بهترین راستی و پاکی» که باز از صفات خداوند است، روز چهارم شهریور یعنی «شاهی و فرمانروایی آرمانی» که خاص خداوند است و روز پنجم «سپندارمذ» بوده است. سپندار مذ لقب ملی زمین است. یعنی گستراننده، مقدس، فروتن. زمین نماد عشق است چون با فروتنی، تواضع و گذشت به همه عشق میورزد. زشت و زیبا را به یک چشم مینگرد و همه را چون مادری در دامان پر مهر خود امان میدهد. به همین دلیل در فرهنگ باستان اسپندارمذگان را بهعنوان نماد عشق میپنداشتند. در هر ماه، یک بار، نام روز و ماه یکی میشده است که در همان روز که نامش با نام ماه مقارن میشد، جشنی ترتیب میدادند متناسب با نام آن روز و ماه. مثلاً شانزدهمین روز هر ماه مهر نام داشت و که در ماه مهر، «مهرگان» لقب میگرفت و مى بینیم که چگونه هر جشنى با معنى و مفهوم عمیق خود براى مردم شادى مى آفرید. روز آبان در ماه آبان جشن «آبان گان» است یعنى جشن ستایش آب و روز آذر در ماه آذر جشن «آذرگان» است یعنى جشن ستایش آتش و روز سپندارمزد جشن زمین و گرامیداشت مقام زن است که هر دو در کنار هم به این نام معنا مى دهند.
در این روز زنان و دختران بر تخت پادشاهى در خانه هاى خود مى نشستند و مردان و پسران خانواده از آنها اطاعت مى کردند و به آنان هدیه مى دادند.این یک یادآورى براى برادران و مردان بود تا خواهران و همسران خود را گرامى بدارند و چون یاد این جشن تا مدت ها ادامه داشت و بسیار باشکوه برگزار مى شد همواره این آزرم و احترام به زن براى مردان گوشزد مى گردید. همین طور روز پنجم هر ماه سپندارمذ یا اسفندار مذ نام داشت که در ماه دوازدهم سال که آن هم اسفندار مذ نام داشت، جشنی با همین عنوان میگرفتند.
سپندارمذگان جشن زمین و گرامی داشت عشق است که هر دو در کنار هم معنا پیدا میکردند. در این روز زنان به شوهران خود با محبت هدیه میدادند. مردان نیز زنان و دختران را بر تخت شاهی نشانده، به آنها هدیه داده و از آنها اطاعت میکردند.
ملت ایران از جمله ملت هایی است که زندگی اش با جشن و شادمانی پیوند فراوانی داشته است، به مناسبت های گوناگون جشن میگرفتند و با سرور و شادمانی روزگار میگذرانده اند. این جشن ها نشان دهنده فرهنگ، نحوه زندگی، خلق و خوی، فلسفه حیات و کلاً جهانبینی ایرانیان باستان است
درسته ربطی به موضوع وبلاگ من نداره ولی خواستم این مطلب رو پابلیش کنم تا ...
سلام و درود فراوان بر شما
از این همه زحمت ممنونم
این روز بر شما هم مبارک
خوش باشید
دوست عزیز با توجه به این که سپندرمزگان کلمه ای ایرانی است لذا آن را با ذ که عربی است نمی نویسند لطفا دقت کنید.